Afvallen en door het gebruik van: Camellia sinensis (Groene Thee)

Green tea
Afvallen door Groene thee lijkt een klein, statistisch gezien nauwelijks gewichtsverlies[3] te veroorzaken bij volwassenen met overgewicht of obesitas. Omdat het gewichtsverlies klein te is, is het waarschijnlijk niet klinisch belangrijk.

Camellia sinensis [1]of te wel een theeplant die van oorsprong voorkomt in Azie. De theebladeren bevatten op basis van het droge stof gewicht ongeveer 4% cafeïne, 25% polyfenolen, 2% eiwit, 27% ruwe celstof, 4% koolhydraten, 60% pectine en verder etherische olie. Hiervan wordt de groene thee gemaakt.

Geschiedenis

Hoewel er in de loop van de geschiedenis van het gebruik van thee als een gewone drank wordt aangenomen dat er gezondheidsvoordelen zijn, levert geen enkel onderzoek het bewijs aan dat thee aanzienlijke voordelen biedt. In een klinisch onderzoek aan het begin van de 21e eeuw is thee uitvoerig bestudeerd vanwege het potentieel om het risico op ziekten bij de mens te verlagen, maar dit onderzoek is niet overtuigend.

Leverklachten

De laatste tijd zijn er leverklachten gerapporteerd bij black cohosh (zilverkaars, Actea racemosa5), extract van groene thee (Camellia sinensis)[2]

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat groene thee een hulpmiddel is bij het afvallen, is er geen goed bewijs dat de consumptie ervan op lange termijn enig zinvol voordeel heeft om mensen met overgewicht of obesitas te helpen af ​​te vallen, of dat het helpt om een ​​gezond lichaamsgewicht te behouden. Het gebruik van groene thee voor een poging tot gewichtsverlies brengt een klein risico op bijwerkingen met zich mee, zoals misselijkheid, constipatie en maagklachten.

Geen effect op gewichtsverlies

Afvallen door Groene thee lijkt een klein, statistisch gezien nauwelijks gewichtsverlies[3] te veroorzaken bij volwassenen met overgewicht of obesitas. Omdat het gewichtsverlies klein te is, is het waarschijnlijk niet klinisch belangrijk.

Groene thee had geen significant effect op het behoud van gewichtsverlies. Van die onderzoeken waarin informatie over ongewenste voorvallen ware geregistreerd, werden slechts twee incidenten geregistreerd die ziekenhuisopname vereiste. De overige bijwerkingen werden als licht tot matig beoordeeld.

Referenties

[1] MedlinePlus, US National Library of Medicine. 30 November 2017. Retrieved 27 February 2018.
[2] Voedingssupplementen Vereniging tegen de kwakzalverij
[3] Jurgens TM, Whelan AM, Killian L, Doucette S, Kirk S, Foy E (2012). “Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults“. Cochrane Database Syst Rev(Systematic review). 12: CD008650

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in