Afvallen lukt niet en waarom wordt je steeds zwaarder en hoe lukt het wel

Diet challenge
Diet challenge

Jaren geleden had ik een overgewicht van ongeveer 15 kilo. Het afvallen lukt niet. Uiteraard ben ik verschillende keren begonnen met afvallen, meestal rond deze zomer en na de feestdagen. Ik hield mijn pogingen niet lang vol en na een aantal weken stopte ik met afslanken. Het is niet goed als je buik over je broek hangt en je niet naar het strand wil vanwege de schaamte hiervoor. Natuurlijk zie je in de media programma’s over obesitas en de gevolgen hiervan. De gevolgen zijn medisch gezien, een grotere kans om een ziekte te ontwikkelen.

Ik had hulp nodig, na een gesprek met de huisarts ben ik terecht gekomen bij een gewichtsconsulent, mijn frustratie was afvallen lukt niet. Omdat ik verder gezond ben, was er geen medische reden voor een diëtist. De kosten werden gedeeltelijk vergoed door mijn ziektekosten verzekering.

Na een aantal sessie kwam het erop neer, dat ik wel wilde afvallen, maar dat ik nooit naar de oorzaak heb gekeken, waarom ik steeds zwaarder werd. Het zwaarder worden gaat langzaam, daarom merk je het in eerste instantie niet. Je buik wordt iets dikker en je op standaardplekken op je lichaam merk je dat er vetopslag begint te komen. Ik zal maar een herkenbaar voorbeeld noemen, dit zijn je armen, je onderkin en billen. Je merkt het niet als zo het 3 kilo is, maar als het 15 kilo is merk je dit echt wel. Je past kleding niet meer en je bent buiten adem als je de trap opgaat, als de lift niet werkt.

De oorzaak dat ik te dik werd, lag aan het feit, dat er meer calorieën naar binnen kwamen dan dat ik verbruikte. Dit kwam vooral doordat ik minder bewoog en minder gezond leefde.

Met behulp van de gewichtsconsulent in de rol van coach, ben ik meer gaan bewegen, zodat mijn calorie verbruik toenam. Als start met wandelen, helpt je echt met verminderen van gewicht.

Daarnaast hebben wij samen gekeken naar mijn voedingspatroon. Het bleek dat ik veel geraffineerde suiker krijg, door mijn ontbijt. Ik naam altijd cornflakes, met melk en suiker. Als je dit elke dag gebruikt, krijgt je al te veel suiker naar binnen. Eén eetlepel suiker is snel 15 gram. In een maand tijd is dit 500 gram en in een jaar tijd is dit 6 kilo suiker. Dit was een eyeopener. Dus ik neem dit nu maar 2 keer per week en eet gewoon brood.

Een ander punt, was mijn drankgebruik. Ik heb dit moeten minderen, omdat dit ook een dikmaker puursang is. Ik drink enkel maar het weekend. Als ik een borreltje ophad, dan kreeg ik lekkere trek. En als ik dit niet zou aanpassen, dan zou 30 kilo overgewicht in aantal jaren volgen.

Ik heb bovenstaande toegepast en ik heb geen overgewicht meer. Momenteel volg ik de opleiding gewichtsconsulent om andere te helpen met het afvallen. Afvallen is het aanpassen van je levensstijl, maar niet jezelf doodhongeren. Geleidelijk afvallen is altijd beter, dan heel snel willen afvallen. Gelijkelijk afvallen hou je langer vol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in