Blaaswier (Fucus vesiculosus): Gewichtsverlies?

Je kunt afvallen door het gebruik van Fucus vesiculosus (Kelp Blaaswier)
Je kunt afvallen door het gebruik van Fucus vesiculosus (Kelp Blaaswier)

Blaaswier, ook bekend als Fucus vesiculosus, is een bruinwiersoort behorende tot het geslacht Fucus. Het groeit langs de noordelijke kusten van de Atlantische en Stille Oceaan, inclusief de Noordzee en Oostzee. Deze wiersoort wordt vaak aangetroffen in kelpwouden en heeft luchtblazen die fungeren als drijforgaan.

Voedingssupplement en chemische bestanddelen van Fucus vesiculosus

Fucus vesiculosus wordt verkocht als voedingssupplement. Het bevat verschillende chemische bestanddelen, waaronder mucilage, algin, mannitol, fucitol, beta-caroteen, zeaxanthine, vluchtige oliën, jodium, broom, kalium en andere mineralen.

Toepassingen in kruidengeneeskunde en voorzorgsmaatregelen

In de kruidengeneeskunde wordt Fucus vesiculosus gebruikt voor schildklierdisfunctie, hooikoorts, arteriële verkalking en psoriasis. Het gebruik ervan moet echter worden vermeden bij schildklieroverfunctie, tijdens borstvoeding en zwangerschap om overdosering met jodium te voorkomen. Bovendien kan consumptie van Fucus vesiculosus de remming van bloedplaatjes veroorzaken, wat de anticoagulerende werking van warfarine (Coumadin) kan versterken. Het moet ook vóór een operatie worden vermeden, en sommige mensen kunnen allergische reacties ervaren op het jodium in Fucus vesiculosus.

Gewichtsverliesclaims en gebrek aan bewijs

Hoewel Fucus vesiculosus vaak wordt gepropageerd als een hulpmiddel bij gewichtsverlies, ontbreekt er wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen. Er is momenteel geen bewijs geleverd dat Fucus vesiculosus helpt bij het afvallen.

Met deze informatie krijg je inzicht in de kenmerken van blaaswier (Fucus vesiculosus), het gebruik ervan in kruidengeneeskunde en de voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen. Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat je kruidensupplementen gebruikt en vertrouwen te stellen in bewezen methoden voor gewichtsbeheersing.


Referte 

  1. Bladderwrack”MedlinePlusNational Institutes of Health. Retrieved December 13,2013.
  2. Herbs to Avoid Before Surgery”. University of Texas, El Paso.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in