Er is geen bewijs dat je afvalt door het gebruik van Panax ginseng

Er is geen bewijs dat je afvalt door het gebruik van Panax ginseng
Er is geen bewijs dat je afvalt door het gebruik van Panax ginseng

Panax ginseng, ook wel bekend als Chinese/Koreaanse ginseng, is een plant waarvan de wortel veelvuldig wordt gebruikt in de volksmond voor de behandeling van verschillende gezondheidsstoornissen. Het wordt verondersteld het geheugen en het immuunsysteem te versterken, prestaties te verbeteren en zelfs kanker te voorkomen. Het gebruikte deel van de plant is de wortel. Echter, er ontbreekt solide wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit ervan te ondersteunen, waardoor een duidelijke aanbeveling over het gebruik ervan niet mogelijk is.

Mogelijke interacties en bijwerkingen van Ginseng

Het is belangrijk om op te merken dat ginseng bepaalde medicijnen kan verstoren. Het kan de effectiviteit van bloedverdunners, zoals warfarine, verminderen. Ook kan het interfereren met tests om het digoxinegehalte in het bloed te meten, wat vaak wordt gebruikt bij hartaandoeningen. Bij hoge doseringen kan ginseng bijwerkingen veroorzaken, zoals hoge bloeddruk, gedragsstoornissen en diarree. Voorzichtigheid is geboden bij zwangere vrouwen vanwege de gelijkenis van ginsenosiden, de actieve verbindingen in ginseng, met bepaalde geslachtshormonen.

Gewichtsverliesclaims en gebrek aan bewijs

Hoewel ginseng soms wordt gepropageerd als een hulpmiddel bij gewichtsverlies, is er geen overtuigend bewijs om deze bewering te ondersteunen. Het is belangrijk om te begrijpen dat ginseng geen wondermiddel is als het gaat om afvallen.

Met deze informatie krijg je een beter begrip van Panax ginseng, de mogelijke toepassingen en de beperkingen ervan. Het is altijd raadzaam om bij gezondheidskwesties een professional te raadplegen en vertrouwen op wetenschappelijk bewezen behandelmethoden.

Conclusie

Panax ginseng, ook bekend als Chinese/Koreaanse ginseng, wordt veel gebruikt in de volksmond voor de behandeling van verschillende gezondheidsstoornissen. Hoewel het wordt verondersteld het geheugen, het immuunsysteem en de prestaties te verbeteren, evenals kanker te voorkomen, ontbreekt solide wetenschappelijk bewijs om deze effecten te ondersteunen.

Het gebruik van ginseng kan ook interfereren met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners en hartmedicatie, en kan bij hoge doseringen bijwerkingen veroorzaken. Bovendien is er geen bewijs dat ginseng helpt bij gewichtsverlies. Het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn en professioneel advies te raadplegen bij het gebruik van ginseng of andere kruidenmiddelen

 


Refertes

  1. Yuan CS, Wei G, Dey L et Als. Brief communication: American ginseng reduces warfarin’s effect in healthy patients: a randomized, controlled trial[archive], Ann Intern Med; 2004;141:23–27
  2. Tachjian A, Maria V, Jahangir A, Use of herbal products and potential interactions in patients with cardiovascular diseases[archive], J Am Coll Cardiol, 2010;55:515-525
  3. Siegel RK, Ginseng abuse syndrome: problems with the panacea[archive], JAMA, 1979;241:1614–1615
  4. Awang DV, Maternal use of ginseng and neonatal androgenization[archive], JAMA, 1991:266;363
  5. MedlinePlus, ed. (2010). «Ginseng (ginseng americano, ginseng asiático, ginseng chino, ginseng rojo coreano, Panax ginseng: Panax spp., incluidos P. ginseng C.C. Meyer y P. quinquefolius L., se excluye Eleutherococcus senticosus)». Archivado desde el original el 3 de febrero de 2007.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in