Er zijn veel soorten cholesterol, LDL en HDL zijn de belangrijkste

Er zijn veel soorten cholesterol, LDL en HDL zijn de belangrijkste
Er zijn veel soorten cholesterol, LDL en HDL zijn de belangrijkste

Cholesterol Types – Cholesterol heeft vele soorten. De twee grote componenten worden LDL (low-density lipoprotein) en HDL (high-density lipoprotein) genoemd. En simplistisch praten we over het LDL als het slechte cholesterol en het HDL als het goede cholesterol.

Cholesterol is een bloedvet dat het lichaam in gematigde hoeveelheden nodig heeft. Hoge cholesterol niveaus kunnen echter leiden tot atherosclerose en coronaire hartziekte (CAD). Angina is pijn op de borst veroorzaakt door de beperking van de bloedtoevoer naar het hart (cardiale ischemie). Nitraten kunnen worden gebruikt om angina pectoris te verlichten.

De meeste mensen zullen regelmatig cholesterolbloedtesten ondergaan, waaronder triglyceriden, HDL, LDL en totaal cholesterol. Methoden voor het verhogen van goede cholesterol of het verlagen van het cholesterolgehalte kunnen cholesterolverlagende geneesmiddelen omvatten, zoals statines, fibraten, niacine (nicotinezuur) en galzuurharsen. Deze medicijnen keren de verkalking echter niet om. Een hartaanval treedt op wanneer de kransslagaders geblokkeerd raken.

Cholesterol heeft vele soorten. De twee grote componenten worden LDL (low-density lipoprotein) en HDL (high-density lipoprotein) genoemd. En simplistisch praten we over het LDL als het slechte cholesterol en het HDL als het goede cholesterol.

Dat betekent dat het slechte cholesterol de neiging heeft zich op te hopen in de slagaders, de neiging heeft plaques te vormen, de neiging heeft om de voorloper te zijn van wat uiteindelijk een hartaanval zou kunnen zijn.

Het goede cholesterol werkt eigenlijk gedeeltelijk in het omkeren van het cholesteroltransport, haalt cholesterol uit de plaque in de slagader en kan het terugbrengen naar de bloedsomloop, naar de lever, om te worden uitgescheiden. Dit zijn dus de twee belangrijkste categorieën, maar binnen elke categorie zijn er verschillende deeltjes, verschillende cholesterolen, verschillende lipoproteïnen die het cholesterol dragen, en het zijn differentieel moeilijke spelers.

Een deel van het LDL-cholesterol, d.w.z. het slechte cholesterol, is erger dan andere. En het is meestal de kleine deeltjesgrootte die erg dicht is. Je kunt de cholesteroldeeltjes zien als knikkers, misschien de kleine dichte, en de grotere, lichtere kunnen pingpongballen zijn. En dus zijn de kleine marmeren exemplaren gevaarlijker.

Aan de andere kant, HDL bezit sommige componenten die beter zijn dan de anderen. Cholesterol is dus een vrij ingewikkeld onderwerp, en we ontwikkelen steeds meer therapieën die niet alleen gericht zijn op het totale cholesterol, maar ook op het veranderen van het goede en het slechte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in