Het meten van het vetpercentage is de beste indicatie voor overgewicht

Body Fat Test, Using Caliper on the Female Patient's Arm
Body Fat Test, Using Caliper on the Female Patient's Arm

Het lichaamsvetpercentage van een mens is de totale massa van vet gedeeld door totale lichaamsmassa, vermenigvuldigd met 100; lichaamsvet bevat essentieel lichaamsvet en lichaamsvet [1].

Het percentage essentieel lichaamsvet voor vrouwen is groter dan dat voor mannen, als gevolg van de eisen van de vruchtbare en andere hormonale functies. Opslag lichaamsvet bestaat uit vetophoping in vetweefsel, waarvan een deel inwendige organen in de borst en buik beschermt.

Er zijn een aantal methoden beschikbaar voor het bepalen van het vetpercentage van het lichaam, zoals meting met of door het gebruik van bio-elektrische impedantieanalyse.

Het lichaamsvetpercentage is een maat voor het fitnessniveau, omdat het de enige lichaamsmeting is die de relatieve lichaamssamenstelling van een persoon rechtstreeks berekent, zonder rekening te houden met lengte of gewicht. De veelgebruikte body mass index (BMI)[2] biedt een maatregel die het mogelijk maakt de vergelijking van de adipositeit van individuen van verschillende hoogtes en gewichten.

Terwijl BMI grotendeels toeneemt naarmate de adipositeit toeneemt, als gevolg van verschillen in lichaamssamenstelling, geven andere indicatoren van lichaamsvet nauwkeurigere resultaten; bijvoorbeeld, personen met een grotere spiermassa of grotere botten hebben hogere BMI’s. Als zodanig, BMI is een nuttige indicator van de algehele geschiktheid voor een grote groep mensen, maar een slecht hulpmiddel voor het bepalen van de gezondheid van een individu.

Het gevaar van een gewichtsverlies programma is dat je meer spieren dan vetten kan verliezen. Dit is helemaal niet gezond, want als je spieren verliest, zal je metabolisme vertragen en je lichaam zal op zijn beurt meer vetten behouden.

Dus hoe weet je of je meer spieren dan vetten verbrandt? Er is een eenvoudige en goedkope manier om erachter te komen.

Als u gewicht verliest en geen oefeningen en een gezond dieet in uw programma van het gewichtsverlies opneemt of u eigenlijk op een streng caloriebeperkingsdieet bent, is de kans zeer hoog dat u uw spieren voor energie in plaats van uw vetten branden. Het verliezen van te veel spieren is gevaarlijk en kan fataal zijn. Weet dat je hart een spier is.

lichaamsvet kan leiden tot verschillende ziekten, waaronder hart-en vaatziekten. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig een Body Comparison Analysis uit te voeren.

 Een belangrijke reden om lichaamsvet te meten is omdat het anders is dan lichaamsgewicht. Het verliezen van lichaamsgewicht betekent niet noodzakelijk dat u lichaamsvet hebt verloren omdat het alles meet dat het menselijke lichaam en niet alleen het vet vormt. Iemand die ziet er relatief trim kan in feite een hoog niveau van lichaamsvet.

Dus het is belangrijk om lichaamsvet te verliezen als onderdeel van uw gewichtsverlies plan.

Maximaal toegestane lichaamsvetpercentages worden gecategoriseerd op leeftijd en geslacht. Voor mannen is dit de verdeling:

Leeftijd 17 – 20: Max Lichaamsvet is 20%
Leeftijd 21 – 27: Max Lichaamsvet is 22%
Leeftijd 28 – 39:.  Max Lichaamsvet is 24%
Leeftijd 40 jaar en ouder: Max Lichaamsvet is 26%

En voor vrouwen:

Leeftijd 17 – 20: Max Lichaamsvet is 28%
Leeftijd 21 – 27: Max Lichaamsvet is 30%
Leeftijd 28 – 39:.  Max Lichaamsvet is 32%
Leeftijd 40 jaar en ouder: Max Lichaamsvet is 34%

Referenties

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Vetpercentage
[2] https://afvallendieettips.nl/met-de-body-mass-index-bmi-heb-je-een-indicatie-dat-je-te-zwaar-bent/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in