Hoe kan je afvallen ?

Balanced diet concept
Balanced diet concept

Een mens heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren. Deze energie krijgt hij of zij binnen door voedsel te eten. Hierin zit vet, koolhydraten/glucose en eiwitten. Als je meer voedsel eet dan nodig is, neem je in gewicht toe. Om af te vallen, moet je lichaam, meer energie gebruiken dan het binnen krijgt. Als je minder voedsel eet, dan gaat het lichaam de vetreserves van het lichaam aanspreken.

De meeste gebruikte manier van afvallen is minder innemen van de energieleverende stoffen. Een andere manier is om zorgen dat het lichaam meer energie gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld door te gaan sporten. De beste manier om af te vallen is de combinatie van sport en minder eten.

Vetinname bij afvallen

De gemiddelde energieleverantie van vet bij de Nederlandse en Vlaamse bevolking ligt al jaren zo rond de veertig procent. Doordat dit zo’n grote hoeveelheid is, is het vrij eenvoudig dit ietwat terug te schroeven om af te vallen. Het lichaam heeft een aantal vetachtige stoffen wekelijks nodig. Dit zijn essentiële vetzuren en de vetoplosbare vitamines. De behoefte van essentiële vetzuren kan geheel gedekt worden door het twee maal per week eten van een portie vette vis zoals haring, makreel, zalm of paling. Door dagelijks wat te eten van groentes met veel bètacaroteen, zoals wortel, spinazie of paprika wordt de vitamine A-behoefte van het lichaam ruimschoots gedekt.
De vitamine D-behoefte wordt gedekt als ‘s zomers de handen en gezicht een kwartier tot een half uur blootgesteld worden aan een hoog staande zon (tussen 11:00 en 15:00 uur). In de winter is de zonkracht op de breedtegraad van Nederland en België onvoldoende voor vitamine D aanmaak in de huid.

Koolhydraatinname bij afvallen

De gemiddelde energieleverantie van koolhydraten als bijdrage aan de voeding , is al jaren zo rond de veertig procent bij de Nederlandse en Belgische bevolking.

Je kunt verantwoord afvallen, door het beperken van de inname van voeding met koolhydraten. Dit is de meest effectief manier van afvallen. Dit is effectiever dan het beperken van vetten en eiwitten. Het gaat om beperken van producten waar veel suikerrijke, ingrediënten zijn verwerkt.
Dit worden enkelvoudige koolhydraten genoemd. Je kan deze voedingstoffen niet helemaal weglaten om dat het lichaam deze suikers nodig heeft om te kunnen functioneren. Onze rode bloedcellen halen uit glucose hun energie om hun taken te verrichten.

Suiker en de hersenen

Een weefsel dat niet zonder suikers kan, is het hersenweefsel. De lever maakt glycogeen en slaat het op om als brandstof voor de zenuwcellen te dienen. Dit is de reden dat er aanbevolen wordt degelijk te ontbijten. Na een nacht is deze voorraad van glycogeen in de lever uitgeput en dient aangevuld te worden door het eten van koolhydraten. Als dit niet aangevuld wordt, wendt de lever eiwit aan, die vooral uit het spierweefsel onttrokken wordt. Deze eiwitten worden vervolgens omgezet in glucose voor rode bloedcellen en zenuwcellen. Als de koolhydraatinname gedurende langere tijd onvoldoende is, treedt er een ander mechanisme in werking. Dan worden vetzuren afgebroken en omgezet in kleinere eenheden: de ketonzuren. Hier draaien de zenuwcellen en rode bloedcellen vervolgens op.

Meer bewegen

Sport en beweging is gezond. En het helpt om af te vallen en gezond te worden. De overheid probeert mensen aan het bewegen te krijgen omdat dit positieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Een uur per dag bewegen is gezond, het is inmiddels bewezen dat bewegen het hart en bloedvaten in conditie houdt. Ook verlaagt voldoende bewegen de bloeddruk.

Als je voldoende beweegt, verlaag je de kans op hart en vaatziekten. Wat is bewegen, bewegen zijn lichamelijke activiteiten als fietsen, hardlopen, maar ook wandelen. Met wandelen verbrand je ook energie, je komt in de buitenlucht.

Als je beweegt, kun je hoofd leegmaken en vergeet je, je zorgen. De Rijksoverheid stimuleert mensen om meer te gaan bewegen en te sporten. Er is een Nationaal Programma Preventie, dat moet gaan zorgen dat mensen gezonder gaan leven. Sporten in combinatie van een laag koolhydraten dieet kan er voorzorgen dat mensen hun overgewicht verliezen en gezonder gaan leven. Dit verhoogt de kwaliteit van het leven en verhoogd je levensverwachting.

Het is bewezen als je sport, dat je gezonder bent en hierdoor minder vaak ziek. Echter je moet ook veilig sporten, want anders loop je kans op sportblessures.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in