Je valt niet af door het gebruik van Ilex paraguariensis

Je valt niet af door het gebruik van Ilex paraguariensis
Je valt niet af door het gebruik van Ilex paraguariensis

Ilex paraguariensis, bevat polyfenolen zoals flavonoïden en fenolzuren, die werken door enzymen zoals pancreaslipase en lipoproteïnelipase te remmen, die op hun beurt een rol spelen bij het vetmetabolisme. De actieve producten cafeïne, theobromine en theofylline zijn aanwezig in de gedroogde bladeren en bladstelen. Het cafeïnegehalte varieert van 0,7% tot 1,7% drooggewicht (vergeleken met 0,3-9% voor theebladeren, 2,5-7,5% voor guarana en meer dan 3, 2% voor koffie)

Van de blaadjes en knoppen van de Ilex paraguariensis wordt Maté gemaakt. Maté werkt opwekkend, vooral door cafeïne, maar ook door de aanwezigheid van andere xanthines, die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Xanthines vormen een groep alkaloïden die veel gebruikt worden vanwege de stimulerende effecten en als bronchodilatoren, vooral in het behandelen van astma. De effecten zijn echter breed en de therapeutische breedte is smal waardoor ze niet het meestgebruike astmamedicijn zijn. Het therapeutische niveau is 10-20 microgram/mL bloed. Giftigheidtekenen zijn onder andere trillen en misselijkheid.

Cafeïne. is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking. Dit ook zit in koffie, cola en thee. Cafeïne heeft ook enige invloed op de stofwisseling. Daarom is cafeïne een veel gebruikt ingrediënt in populaire vetverbranders (fatburners). Cafeïne heeft adrenerge effecten: het stimuleert het orthosympathische zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Vaak gaat het overmatig consumeren van cafeïnehoudende dranken gepaard met een iets vlottere stoelgang dan normaal.

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft maximale hoeveelheden cafeïne vastgesteld die veilig zijn om binnen te krijgen. Voor volwassenen bijvoorbeeld komt de veilige dagelijkse hoeveelheid overeen met vier tot zes koppen koffie. 

Teveel aan cafeine kan je bloeddruk verhogen. Volgens het voedingscentrum is er onvoldoende bewijs dat invloed heeft op het verbranden van vet. Hiervan val je niet af.

Van Ilex paraguariensis is aangetoond dat het de verzadiging verhoogt door de maaglediging te vertragen. Effecten op het gewichtsverlies kunnen het gevolg zijn van een verminderde opname van voedingsvetten en / of een veranderd cholesterolmetabolisme.


Referte

  1. de la Garza AL, Milagro FI, Boque N, Campión J, Martínez JA (May 2011). “Natural inhibitors of pancreatic lipase as new players in obesity treatment”Planta Medica77 (8): 773–85. doi:10.1055/s-0030-1270924. PMID 21412692
  2. «Activities of a Specific Chemical Query». Archivado desde el original el 23 de septiembre de 2015.
  3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Cafe%C3%AFne
  4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mat%C3%A9_(drank)
  5. https://nl.wikipedia.org/wiki/Xanthine
  6. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx#:~:text=Wie%20regelmatig%20te%20veel%20cafe%C3%AFne,om%20in%20slaap%20te%20vallen.
  7. https://www.rivm.nl/publicaties/risk-assessment-of-caffeine-in-food-supplements
  8. https://koolhydratendieet-info.nl/risicobeoordeling-van-cafeine-in-voedingssupplementen-samenvatting/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in