Met de Body Mass Index (BMI) heb je een indicatie dat je te zwaar bent.

Met de Body Mass Index (BMI) heb je een indicatie dat je te zwaar bent.
Met de Body Mass Index (BMI) heb je een indicatie dat je te zwaar bent.

De body-mass index (BMI) geeft in een index weer of je te zwaar bent op grond van statistische gegevens[1]. Dit betekend dat deze waarde niet voor iedereen geldt. Een ander methode is het meten van de vetpercentage. Dit is een nauwkeurige methode die bepaald in welke mate je te zwaar bent.

Wanneer heeft iemand Obesitas ?

De queteletindex (afgekort QI) of body-mass index (BMI) is een getal dat de verhouding weergeeft tussen gewicht en lengte van een volwassen persoon (man of vrouw). De QI of BMI wordt gebruikt om een grove indicatie te krijgen of er sprake is van over of ondergewicht bij een volwassen persoon.

De BMI is opgezet om statistische reden, met als doel om inzicht te krijgen in groepen mensen. De index had niet als doel om het over- of ondergewicht van individuele mensen te bepalen.

De waarden van de index om iemand in een categorie in te delen varieert. De index kan geen uitspraak over het percentage vet in het lichaam van de persoon. De lichaamsbouw verschilt per mens. Mensen die veel aan sport doen, zoals bodybuilders hebben een andere verhouding gewicht versus lengte.

Voor deze groep werkt de BMI index niet. De BMI rekent alleen met de lichaamslengte, dit is de belangrijkste factor in deze index. Voor zo’n 80% van de mensen is de BMI index geldig.

BMI chart

Interpretatie van de queteletindex voor volwassenen:

Index (kg/m²)
Interpretatie

  1. minder dan 18,5 ondergewicht
  2. 18,5 tot 25 normaal gewicht
  3. 25 tot 27 licht overgewicht
  4. 27 tot 30 matig overgewicht
  5. 30 tot 40 ernstig overgewicht
  6. meer dan 40 ziekelijk overgewicht

De BMI index valt voor mannen en vrouwen vrijwel gelijk uit. Dit is voor biometrische waarden zeldzaam. Daarnaast is deze index onafhankelijk van de leeftijd van de personen. Dit maakt statistisch gezien mogelijk om voor alle personen dezelfde richtlijnen te gebruiken.

Referenties

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Queteletindex

Afbeelding
amfucla using gnuplot and inkscape, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in