Het Sonja Bakker-dieet

Diet concept
Een dieet is een aanpassing van je voeding met als doel af te vallen. Dit antwoord is in het kader van deze website, er zijn natuurlijk meerdere diëten, sommige hebben een medisch doel.

Sonja Bakker is een Nederlandse gewichtsconsulent[1] die zich heeft gespecialiseerd in schrijven van boeken en afvallen. Ze heeft een opleiding gewichtsconsulent gevolgd en een cursus orthomoleculaire  voeding[2].

Ze heeft een eigen dieetmethode ontwikkel om af te vallen. De methode bestaat uit 6 dagen dieet en een 7e dag is een rustdag. Als je houdt aan deze methode, dan val je ook daadwerkelijk af. Haar boeken zijn populair onder de afvallers in Nederland. Ze heeft deel genomen aan diverse televisieprogramma’s over afvallen.

Er is veel kritiek op de methode van Sonja Bakker door het voedingscentrum[3]. De kritiek komt erop neer dat er veel gebruik wordt gemaakt van producten die niet in de schijf van vijf voorkomen. De motivatie is als volgt, in voeding zitten meer dan voldoende vitamine en mineralen. Diëtisten hebben veel commentaar op haar methode, dit hebben ze benoemd in het artikel Dieetgoeroes zijn niet de oplossing[4]. De kritiek komt erop neer dat je onvoldoende voedingsstoffen naar binnen krijgt. Je valt er wel vanaf, door dat je minder koolhydraten naar binnen krijgt.

Trosradar heeft een artikel geschreven dat het Sonja Bakker maar even werkt. Ze verwijzen naar een wetenschappelijk onderzoek, waarin haar methode een lage score heeft[5]. Het onderzoek constateerde dat bewegen in combinatie met een afvalprogramma het beste werkt.

Om gezond te blijven heb je essentiële voedingsstoffen nodig, als je bijvoorbeeld onvoldoende jodium binnen krijgt, dan kan je problemen krijgen met de werking van je schildklier en je organen. De effecten komen later.

Sonja Bakker heeft een eigen website, met diverse producten[6], zoals online afvallen en een aanbod van diverse boeken. Deze boeken kun je ook bij bol.com kopen.

Voordelen

  1. Laagdrempelig en eenvoudig toepasbaar
  2. Eén dag niet, waar je alles mag eten en drinken. Dit helpt mensen die moeite hebben met het dieet

Nadelen

  1. Je krijgt onvoldoende voedingsstoffen binnen.
  2. Risico op het JoJo effect[7]

Advies

Wij gaan uit van een koolhydraat beperkend dieet en meer bewegen. De methode Sonja, past niet in onze zienswijze over afvallen. Echter het is laagdrempelig en je kunt er snel mee starten.

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Sonja_Bakker
[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Orthomoleculaire_behandelwijze
[3] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sonja-bakker.aspx
[4] https://www.trouw.nl/nieuws/dieetgoeroes-zijn-niet-de-oplossing~b86a8bcf/
[5] https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/sonja-bakker-dieet-werkt-maar-even/
[6] https://www.sonjabakker.nl/
[7] https://koolhydratendieet-info.nl/vraag-wat-is-een-crashdieet-en-is-dit-blijvend-en-wat-zijn-de-risicos/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in