Wanneer ben je obees of heb je de classificatie obesitas?

fat; belly; overweight; obesity; man; weight; male; diet; pants;
Wanneer ben je obese of heb je de classificatie obesitas?. Obesitas is een medische aandoening waarbij overtollig lichaamsvet zich heeft opgehoopt in een mate dat het een negatief effect op de gezondheid

Obesitas is een medische aandoening waarbij overtollig lichaamsvet zich heeft opgehoopt in een mate dat het een negatief effect op de gezondheid[1] kan hebben.  Het is inmiddels een belangrijke doodsoorzaak  bij volwassenen en kinderen wereldwijd. Bij vrouwen komt obesitas meer voor dan bij mannen. Het is een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken.

Mogelijke gezondheids effecten van overgewicht

Obesitas wordt in verband gebracht met verschillende ziekten en aandoeningen, met name  hart- en vaatziekten, diabetes type 2obstructieve slaapapneu, bepaalde vormen van  kanker en artrose.

Een wederkerig verband is gevonden tussen zwaarlijvigheid en depressie met zwaarlijvigheid die het risico van depressie verhoogt en tot een hogere kans leidt om zwaarlijvigheid te ontwikkelen[2].

Wanneer wordt je beschouwd als een Obese

Mensen worden over het algemeen beschouwd als zwaarlijvig wanneer hun body mass index (BMI), een meting verkregen door het gewicht van een persoon te delen door het kwadraat van de hoogte van de persoon, is meer dan  30  kg/m2; het bereik  25-30  kg/m2 wordt gedefinieerd als overgewicht.

Feiten over Obesitas

  • Wereldwijd is obesitas bijna verdrievoudigd sinds 1975.
  • In 2016 hadden meer dan 1,9 miljard volwassenen, 18 jaar en ouder, overgewicht. Van deze meer dan 650 miljoen waren zwaarlijvig.
  • 39% van de volwassenen van 18 jaar en ouder had overgewicht in 2016 en 13% had obesitas.
  • Het grootste deel van de wereldbevolking leeft in landen waar overgewicht en obesitas meer mensen doden dan ondergewicht.
  • In 2019 hadden 38 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar overgewicht of obesitas.
  • Meer dan 340 miljoen kinderen en adolescenten in de leeftijd van 5-19 jaar hadden overgewicht of obesitas in 2016.
  • In Nederland heeft 50,1 % van de volwassen bevolking overgewicht en 14,7 heeft de classificatie obesitas[3].

Obesitas kan worden voorkomen

Door gezond te eten en meer bewegen[4] is overgewicht te voorkomen en te bestrijden. Om deze ziekte te bestrijden moet je ook de oorzaken wegnemen. Het is een feit dat er meer suiker aan  ons eten en drinken wordt toegevoegd. Als voorbeeld kun je naar frisdrank kijken. Aan frisdrank wordt veel suiker toegevoegd en hierdoor krijg je te veel calorieën binnen. Het gevolg hier van is dat je langzamerhand dikker wordt.

Als je hulp zoekt met het afvallen kun je contact opnemen met je huisarts of een erkende diëtist of een gewichtsconsulent.

Referenties

[1] https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Obesity
[3] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/samenvatting#node-overgewicht-samengevat
[4] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/overgewicht.aspx#blokbehandeling-van-overgewicht

8 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in