Wanneer ben je obees of heb je de classificatie obesitas?

fat; belly; overweight; obesity; man; weight; male; diet; pants;
Wanneer ben je obese of heb je de classificatie obesitas?. Obesitas is een medische aandoening waarbij overtollig lichaamsvet zich heeft opgehoopt in een mate dat het een negatief effect op de gezondheid

Obesitas is een aandoening waarbij een persoon een aanzienlijke hoeveelheid overtollig lichaamsvet heeft opgehoopt, waardoor de gezondheid in gevaar kan komen. Het is een wereldwijd probleem dat volwassenen en kinderen treft, met hogere percentages bij vrouwen dan bij mannen. In dit artikel onderzoeken we wat obesitas precies is, wanneer je als obese wordt beschouwd en welke gevolgen het kan hebben voor je gezondheid.

Wat is obesitas?

Obesitas is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door een overmatige hoeveelheid lichaamsvet. Het is meer dan gewoon te veel wegen. Obesitas brengt een verhoogd risico op gezondheidsproblemen met zich mee, waaronder hartziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Wanneer ben je obees?

De classificatie van obesitas wordt meestal bepaald door de Body Mass Index (BMI), een eenvoudige verhouding tussen gewicht en lengte die vaak wordt gebruikt om overgewicht en obesitas bij volwassenen te classificeren. Hier is hoe de classificaties eruit zien:

 • Een BMI van minder dan 18,5 wordt beschouwd als ondergewicht.
 • Een BMI van 18,5 tot 24,9 wordt beschouwd als een gezond gewicht.
 • Een BMI van 25 tot 29,9 wordt beschouwd als overgewicht.
 • Een BMI van 30 of hoger wordt beschouwd als obees.

Gevolgen van obesitas

Het hebben van obesitas verhoogt het risico op vele gezondheidsproblemen, waaronder:

 1. hart- en vaatziekten en beroertes
 2. Hoge bloeddruk.
 3. Diabetes type 2.
 4. Bepaalde vormen van kanker.
 5. Kanker
 6. Galblaasziekte en galstenen.
 7. Osteoartritis.
 8. Artrose
 9. Jicht.
 10. Ademhalingsproblemen, waaronder obstructieve slaapapneu.

Preventie en behandeling van obesitas

Preventie en behandeling van obesitas vereisen meestal veranderingen in het dieet en verhoogde fysieke activiteit. Mogelijk worden medicatie en chirurgie aanbevolen als eerdere inspanningen niet tot gewichtsverlies hebben geleid.

 • Dieet en fysieke activiteit: Het beheren van de inname van calorieën en het verhogen van fysieke activiteit zijn cruciaal voor het verliezen van gewicht en het voorkomen van gewichtstoename.
 • Medicijnen: Medicijnen kunnen helpen bij gewichtsverlies, maar ze zijn meestal alleen effectief als onderdeel van een uitgebreid gewichtsverliesprogramma.
 • Gewichtsverlies chirurgie: In sommige gevallen kan gewichtsverlies chirurgie (ook bekend als bariatrische chirurgie) een optie zijn.

Obesitas is een ernstige aandoening die een aanzienlijke invloed kan hebben op de kwaliteit en lengte van iemands leven. Als je je zorgen maakt over je gewicht, neem dan contact op met een zorgverlener om je opties te bespreken.

Obesitas kan worden voorkomen

Door gezond te eten en meer bewegen is overgewicht te voorkomen en te bestrijden. Om deze ziekte te bestrijden moet je ook de oorzaken wegnemen. Het is een feit dat er meer suiker aan  ons eten en drinken wordt toegevoegd. Als voorbeeld kun je naar frisdrank kijken. Aan frisdrank wordt veel suiker toegevoegd en hierdoor krijg je te veel calorieën binnen. Het gevolg hier van is dat je langzamerhand dikker wordt.

Als je hulp zoekt met het afvallen kun je contact opnemen met je huisarts of een erkende diëtist of een gewichtsconsulent.

Feiten over Obesitas

 • Wereldwijd is obesitas bijna verdrievoudigd sinds 1975.
 • In 2016 hadden meer dan 1,9 miljard volwassenen, 18 jaar en ouder, overgewicht. Van deze meer dan 650 miljoen waren zwaarlijvig.
 • 39% van de volwassenen van 18 jaar en ouder had overgewicht in 2016 en 13% had obesitas.
 • Het grootste deel van de wereldbevolking leeft in landen waar overgewicht en obesitas meer mensen doden dan ondergewicht.
 • In 2019 hadden 38 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar overgewicht of obesitas.
 • Meer dan 340 miljoen kinderen en adolescenten in de leeftijd van 5-19 jaar hadden overgewicht of obesitas in 2016.
 • In Nederland heeft 50,1 % van de volwassen bevolking overgewicht en 14,7 heeft de classificatie obesitas.

Bronnen en meer informatie

 1. Obesity and overweight (who.int)
 2. Obesity – Wikipedia
 3. Overgewicht | Volksgezondheid en Zorg (vzinfo.nl)
 4. Overgewicht | Voedingscentrum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in