Wat is een dieet ?

Diet concept
Een dieet is een aanpassing van je voeding met als doel af te vallen. Dit antwoord is in het kader van deze website, er zijn natuurlijk meerdere diëten, sommige hebben een medisch doel.

Een dieet is een aanpassing van je voeding met als doel af te vallen. Dit antwoord is in het kader van deze website, er zijn natuurlijk meerdere diëten, sommige hebben een medisch doel.

In voeding, dieet[1] is de som van voedsel geconsumeerd door een persoon of een ander organisme. Een bepaald dieet kan worden gekozen om gewichtsverlies of gewichtstoename te bevorderen.

Het veranderen van een onderwerp inname van de voeding, of “gaan op een dieet”, kan veranderen van de energiebalans en verhogen of verminderen van de hoeveelheid vet opgeslagen door het lichaam.

De termen “gezonde voeding” en “dieet voor gewichtsbeheersing” zijn vaak gerelateerd, als de twee bevorderen gezond gewichtsbeheersing. Als een persoon te zwaar of zwaarlijvig is, veranderend aan een dieet en levensstijl die hen toestaat om meer calorieën te branden dan zij verbruiken kunnen hun algemene gezondheid verbeteren, misschien verhinderend ziekten die voor een deel aan gewicht, met inbegrip van hartkwaal en diabetes worden toegeschreven.

Een energiebeperkt dieet wordt voorgeschreven aan mensen met overgewicht. Het doel van dit dieet is het verliezen van lichaamsgewicht. Dit wordt bereikt door met de voeding minder energie op te nemen dan wordt verbruikt. Dit betekent dus:

Omgekeerd, als een persoon ondergewicht toe te schrijven aan ziekte of ondervoeding is, kunnen zij hun dieet veranderen om gewichtsaanwinst te bevorderen. Een energieverrijkt dieet wordt voorgeschreven aan mensen die in een slechte voedingstoestand verkeren. Dit kan zijn na een grote operatie, bij kanker, bij anorexia nervosa of ondervoeding. Meestal wordt een energieverrijkt dieet gecombineerd met een eiwit verrijkt dieet[2].

Opzettelijke veranderingen in gewicht, hoewel vaak gunstig, kan potentieel schadelijk zijn voor het lichaam als ze te snel optreden.

Onbedoelde snelle gewichtsverandering kan worden veroorzaakt door de reactie van het lichaam op sommige medicijnen, of kan een teken zijn van grote medische problemen, waaronder schildklier problemen en kanker onder andere ziekten.

Sommige culturen en religies[3] hebben beperkingen met betrekking tot wat voedingsmiddelen aanvaardbaar zijn in hun dieet. Bijvoorbeeld, alleen Kosher voedsel zijn toegestaan in het jodendom, en Halal voedingsmiddelen in de islam.

Hoewel boeddhisten over het algemeen vegetariërs zijn, varieert de praktijk en vleeseten kan worden toegestaan, afhankelijk van de sekten. In Hinduism, is het vegetarisme ideaal. Jains zijn strikt vegetarisch en de consumptie van wortels is niet toegestaan.

Diëten volgens het voedingscentrum[4] is gezond en minder eten conform de schijf van vijf[5].

Referenties
[1] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/dieet.aspx
[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Dieet
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Diet_(nutrition)
[4] https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/is-dieten-ongezond.aspx
[5] https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf.aspx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in