Wat zijn gezondheids of afslankadvertenties ?

Marketing concept
Marketing concept

Dit zijn advertenties over afslanken op internet en socialmedia waarin verkopers proberen voedingssupplementen, pillen, druppel en boeken te verkopen aan mensen met overgewicht. Voor deze advertenties krijgt men een hoge vergoeding. Voor bijvoorbeeld een product van €19,97 krijgt men 40% commissie. Dus het is zeer lucratief om dit soort producten te verkopen.

Marketing en doelgroep

Er is een enorme doelgroep ontstaan van mensen[1] die te zwaar zijn en de wens hebben om af te vallen. Op deze wens wordt handig ingespeeld, door producten te produceren voor deze doelgroep. De markt en het aanbod groeit[2] snel. De verkopers denken niet aan de kopers, maar enkel maar aan het geld wat hiermee wordt verdient.

Advertorials

Dit is een advertentie in de vorm van een informatief artikel. In deze advertenties wordt een bijvoorbeeld afslank product beschreven[3]. Er staat geen echt verhaal, maar dit is voor de lezer vaak niet helemaal duidelijk[4][5]. De advertentie is geschreven als een vorm van een review.

Afslankproducten

Afslankpillen en dergelijke werken niet, er is geen bewijs dat dit soort middelen werkt[6] [7]. Het RIVM waarschuwt vaak tegen dit soort producten omdat deze soms schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De NVWA waarschuwt regelmatig voor afslankpillen[8].

Afslank producten zijn voedingssupplementen, deze kunnen ongetest worden

Affiliate marketing

De producten worden verkocht via Affiliate marketing. Dit is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen – abonnementen) die de affiliate heeft aangeleverd[9].

Weinig betrouwbare afslank en gezondheidswebsites

Vanwege het feit dat er hoge vergoedingen zijn voor het verkopen van afslankmiddelen zijn er veel websites die dit soort zaken verkopen. Om mensen over te halen om dit soort producten te kopen, is de informatie geschreven om te verkopen. M.a.w. er staat een verkoopverhaal, waarin dit soort producten als wondermiddel worden omschreven, met uiteraard de link naar de betaalpagina van deze druppels, e-books, pillen en andere rotzooi.

Als je op internet zoekt naar afval mogelijkheden kom je veel onbetrouwbare websites tegen die proberen rotzooi te verkopen.

Hoe herken je dit soort websites:

  1. Het is te mooi om waar te zijn
  2. Je kan een gratis ebook krijgen met recepten
  3. Je kan snel 5 tot 10 kilo afvallen
  4. Er wordt geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat werkt
  5. Er staan veel fake testimonials

Er zijn maar weinig goede websites, deze herken je doordat ze je willen informeren en geen pillen of andere zaken willen verkopen. Het liefst in abonnentsvorm, want dat is handig, want dan kom je niet zonder te zitten.

Vervuiling van het aanbod van informatie

Doordat er veel aanbod is van verkoop gerelateerde informatie, zijn de zoekmachines vervuild[10]. Als je zoekt bent om af te vallen, kom je 8 van de 10 keer websites tegen met een bedenkelijke kwaliteit

Refertes

[1] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overgewicht/overgewicht-terugdringen
[2] https://www.trouw.nl/nieuws/steeds-levendiger-zwarte-markt-voor-afslankpillen~bc500d46/
[3] https://koolhydratendieet-info.nl/afslanken-natuurlijke-geneesmiddelen-en-advertorials-gecombineerd-met-fake-testimonials/
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Advertorial
[5] https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/advertorial/
[6] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/afslankpillen.aspx
[7] https://radarplus.nl/afslankpillen/
[8] https://nos.nl/artikel/541034-nvwa-waarschuwt-voor-afslankpil.html
[9] https://nl.wikipedia.org/wiki/Affiliate_marketing
[10] https://www.knawonderwijsprijs.nl/bestandenafbeeldingen/2017/zoekmachines

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in